AKTUELNO

Skupština grada Beograda usvojila je odluku o promeni Statuta grada, a njegova suština je da se odlučivanje približi građanima, da građani više odlučuju, da više donose odluke šta će se raditi u gradu i kako će se naš grad menjati, objasnio je za zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Promenili smo Statut koji je naš prethodnik Draga Đilas doneo 2011. godine, na osnovu Zakona o glavnom gradu iz 2007. godine, kada je grad Beograd potpuno nepotrebno centralizovan i kada smo imali situaciju da se odluke donose tamo gde građani žive, donosile su se na jednom mestu, jer je to bila politika naših prethodinika – rekao je Vesić za Pink.

- Jučerašnja promena Statuta je uklanjanje poslednjeg relikta Đilasove vlasti u Beogradu koju je on radi sa tadašnjom načelnicom uprave i sa ljudim akoji su bili oko njega i koji su kreatori ovakvog načina razmišljanja, naša politika je drugačija, a to znači da smo grad podelili na dve zone – gradsku i prigradsku – obajšnjava Vesić

Kako kaže, prigradske opštine će imati više ovlašćenja, jer su one na neki način gradovi za sebe.

- Jedna od najvažnijih promena je to što će 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata - pojasnio je Vesić.

Foto: TvPink Printscreen

Kaže da je novi Statut posledica novog Zakona o glavnom gradu, a koji je, osim što je Beograd dobio nove nadležnosti, omogućio upravo decentralizaciju grada, te da su Zakon o glavnom gradu i Statut grada, iako dva različita dokumenta, jedna celina koja omogućava promene.

- Opštine, gradske i prigradske, moći će da ulažu u javne objekte kao i javne površine, što do sada nije bio slučaj pa će opština, recimo, moći da uredi park, dečje igralište, ali i vrtić ili školu. Opštine će moći da ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da, uz saglasnost grada, grade ili obavljaju deo komunalne delatnosti kao što su recimo pijace ili groblja - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić objašnjava da je izmenama Statuta rešen problem unutarblokovskih kompleksa u koje do sada niko nije mogao da ulaže novac, ni Grad, ni opština, što je dovodilo do situacije da te površine budu neuređene i dodao da će ubuduće opštine sa građanima moći da ulažu novac u rekonstrukciju fasada, stambenih ulaza...

- Decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja, već onda kada kada opštine, pogotovo prigradske, budu krenule da prave uslužne centre, kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini, mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine - navodi Vesić.

Govoreći o Đilasovim komentarima na Tviteru upućenim na račun gradske vlasti, Vesić ističe da to sve pokazuje koliko je taj čovek beskrupulozan i kako ništa ne razume ili razume ali na drugi način vodi politiku u svojim firmama a drugačije se ponaša kada je u pitanju novac građana.

-Znate li kako je izgledalo Đilasovo vođenje grada? On kaže da je manje košta gradski prevoz kada je on vodio grad, ali on je dugovao javnim prevoznicima i to je ostavio preko dva miliona duga javnim prevoznicima- objašnjava Vesić.

Kako je podsetio zamenik gradonačelnika, Đilas je ostao dužan i trudnicama 389 miliona dinara duga, da je porodiljama ostavio 6,3 miliona dinara duga, da je socijalno ugroženima ostavio 124 miliona dinara, penzionerima 240 miliona...

-Zato su gradska preduzeća propadala u njegovo vreme, jer je trošio više nego što ima, sva su radila sa gubitkom, zato je ostao dug od 1,2 milijarde evra Beogradu, a njegova preduzeća su radila sve bolje - istakao je Vesić.

#Goran Vesić

'